Niektórych może to dziwić, ale praca cukiernika jest dziś bardzo ceniona. Polacy stają się społeczeństwem niezwykle konsumpcyjnym i nie żałują pieniędzy na wyroby najlepszej jakości.
Chętnie wydają więc pieniądze na kupno słodkości szanowanych marek i jedzą w wykwintnych restauracjach. Dlatego dobre przygotowanie i fach w ręku cukiernika są dziś bardzo cenione.
Po ukończeniu szkoły gastronomicznej łatwo ci będzie znaleźć pracę w cukierniach oraz restauracjach. Tam będziesz miał również szansę zabłysnąć własnymi pomysłami i zaoferować swoje specjalności. Przy obsłudze najlepszych gości z pewnością będziesz mógł liczyć na pochwały, co zazwyczaj wiąże się z gratyfikacją.
Niektórzy cukiernicy otwierają także własne zakłady. Jest to całkiem niezły biznes, szczególnie, jeśli ma się otwartą głowę i mnóstwo pomysłów, a tworzenie słodyczy jest pasją. Jeśli uda ci się zadowolić klientów bądź pewien, że wrócą do twojego lokalu zabierając przy okazji swoich znajomych. Przy odrobinie szczęścia może ci się uda także wydać własną książkę z przepisami lub dostaniesz propozycję prowadzenia programu kulinarnego.
Gdy przyjrzymy się zarobkom cukierników to można powiedzieć, że są bardzo zróżnicowane. Już na początku kariery, pracując w cukierni możesz liczyć na około 1,5-2 tysięcy złotych. Jeśli uda ci się zatrudnić w wykwintnej restauracji twoje zarobki mogą się podwoić. Własna firma to ryzyko, ale w razie powodzenia, zapewniam, że pensja nie zejdzie poniżej kilku tysięcy złotych.