Najlepszą drogą do zostania cukiernikiem wydaje się być zdobycie odpowiedniego wykształcenia.
Uczelnie oferują kierunki takie jak technologia żywienia, gdzie po paru semestrach możesz wybrać specjalizację cukierniczą. Podczas takich studiów nie tylko nauczysz się wytwarzania ciast, ale także zasad żywienia.
Najbardziej oczywista wydaje się także nauka w technikum gastronomicznym. Tam także poznasz zasady żywienia, a ponadto nauczysz się obsługi maszyn stosowanych w gastronomii, podstawowe zasady obsługi klienta, wybierzesz sobie specjalizację, po której będziesz mógł odbyć praktyki. W trakcie studiów otrzymasz także wykształcenie z zakresu przygotowywania i aranżowania sal konsumpcyjnych, czyli restauracji i kawiarni.
Po ukończeniu kursu, który trwa zazwyczaj około trzech lat, będziesz już wykwalifikowanym cukiernikiem i z pewnością znajdziesz pracę w przemyśle gastronomicznym.